16 august, 2012

Marilyn i medgang og modgang - mest modgang

My Week with Marilyn
2011
Drama

Det må mildest talt siges at være en udfordring at skulle indkapsle, forstå og spille en af verdenshistoriens allerstørste ikoner. For alle ved jo hvem Marilyn Monroe var og hvordan hun blev en del af filmhistorien og hædret som en af de største skuespillerinder nogensinde. Men som vi også ved i dag, var Marilyn langt fra et lykkeligt menneske: Hun var tynget af ekstrem usikkerhed, vrangforestillinger om hendes medmenneskers loyalitet over for hende og et ønske om kærlighed, familie og børn - et ønske som i hendes øjne aldrig blev opfyldt. Hendes død er et af det 20. århundredes store mysterier og i hendes korte liv, var det kun få der virkelig kendte Marilyn efter kameraerne blev slukket. En af dem var Colin Clark, og det er hans bog My Week with Marilyn som filmen er baseret på. Her oplever vi, hvordan han for en uges tid kom tæt på legenden Marilyn Monroe.


Den unge Colin Clark får sin debut i filmbranchen som tredje assistent for instruktøren Laurence Olivier der er ved at instruere "The Prince and The Showgirl" med Marilyn Monroe i hovedrollen. På trods af flere advarsler og trusler med fyring kan Colin ikke lade være med blive fascineret og forelsket i Mrs. Monroe og i mangel på omsorg og bekræftelse lader Marilyn ham komme tæt på. Selvom det blot er for en uge. Og mens hele filmsættet er ved at gå berserk på den utilregnelige skuespillerinde, finder Marilyn støtte og ro i Colins arme. Det er denne fortælling vi får serveret - fortællingen om Marilyn på settet, hvad der gik forud og efterfølgende udfolder sig for hende. Som seer får vi lov til at få et kort indblik i et kompliceret liv. Og det er sindsygt spændende.


Der er ingen tvivl om, at Michelle Williams gør det fænomenalt i rollen som Marilyn Monroe. Både stemmen, håret, væremåden og de ikoniske kendetegn er på plads, og det må være den største udfordring som skuespiller at indkapsle og formidle. Og dette hjælper os endnu mere til at tro på hendes portræt af den sårbare Marilyn. Sammen med Colin Clark føler vi hans fascination og følger os selv dragede mod Marilyn. Ja, selvom hun altid kom for sent på settet og ofte var sanseløst beruset, så kan man ikke lade være med at elske hende. Man bliver ikke træt af Williams Marilyn Monroe ligesom man heller ikke gjorde med den ægte vare. 
Filmen mangler dog en bedre, stærkere og mere langtrukken begyndelse. Scenerne er korte, tempoet er højt og før vi ved af det, har Colin Clark fået et job på filmsettet. Denne start bryder jeg mig ikke om, da det står i for stor kontrast til filmens resterende tempo. Filmen har ikke brug for et storslået klimaks, så filmen kunne sagtens have båret at vare 10 min. længere med en mere lækker begyndelse. Desuden formår filmen ikke at brænde sig fast i ens hukommelse, det kan jeg allerede forudse nu. Hvorfor? Karaktererne omkring Marilyn og Colin er ikke interessante nok til at skabe en stærk historie. Altså står vi med en helt speciel og unik kærlighedshistorie, men omstændighederne for den er ikke interessante nok. Der er ikke nok på spil. Filmen har fokuseret for meget på at være en biografisk film om Marilyn Monroe og ikke nok om at være en kærlighedshistorie.


Jeg nød at se My Week with Marilyn, da den er underholdende og på grund af Michelle Williams gennemførste præstation som Marilyn. Kærlighedshistorien mellem hende og Colin er smukt fortalt, og da historien er unik, og sand, gør det den blot endnu mere interessant. Men selvom dette bærer historien, så mangler der nogle mere interessante biroller. Der er blevet lagt for meget fokus på en biografi om Marilyn Monroe, og på et tidspunkt i filmen, kan man godt finde sig selv virkelig frustreret over, at hun konstant er omdrejningspunktet (ligesom hun vel også var i virkeligheden). Derudover mangler filmen en stærkere indledning og opstart - den er alt for hurtig, og den virker ikke gennemtænkt, men lidt mere som noget der skulle laves i sidste øjeblik. Derfor giver jeg filmen 4 ud af 6 grise. Men se filmen for at se Michelle Williams præstation - den er det hele værd!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar