07 august, 2012

Den man elsker tugter man

Blue Valentine
2010
Drama/Romantik

Den allerførste rigtige kærlighed. Den hvor man begynder at tro på kærlighed ved første blik. Den hvor man ikke kan lukke et øje, før man kender hendes navn. Den hvor man vender tilbage til det første sted, hvor man så hende og venter på, at hun måske dukker op igen. Det er denne kærlighed som Dean (Ryan Gosling) møder i Cindy (Michelle Williams) i filmen Blue Valentine. Og selvom de er unge, er deres kærlighed stærk og drømme for fremtiden store. Men varer kærligheden ved?


Længere ude i fremtiden ser vi Dean med datteren Frankie og Michelle der serverer morgenmad. Tonen mellem mand og kone er hårdere og følelserne dulmede. Hverdagens rutine tager hårdt på begge og den stormende kærlighedsromance fra de yngre år, synes at være gemt væk. For selvom de elsker hinanden, er det blevet en del lettere at være sur end glad. Kan Dean og Cindy finde kærligheden igen ved hjælp af et billigt sexmotels fremtidsrum?


Blue Valentine, navngivet efter Tom Waits albummet af samme navn, er en simpel film om en kærlighedshistorie, som virker som så mange andre. Unge mennesker der bliver forelskede, slår sig ned og skal holde gnisten i live - imens de skal få dagene til at give mening. Stort set alle scenerne er improviserede, så mange af replikkerne er baseret på en følelse eller et overordnet ønske eller mål for scenen- og det er det, der giver filmen sin styrke. Dialogerne er genkendelige, ærlige og relaterbare og samtidig indeholder de en skævhed og finurlige samtaleemner, som vi kan grine og føle med på. De to handlingsforløb der løber side om side, står som kontraster og forstærker filmens udtryk og budskab.
Vi mærker virkelig den inderlige forelskelse Dean og Cindy føler for hinanden - både vha. gode skuespilpræstationer og de stærke dialoger. Dette bærer filmen.


Filmen er langtfra opmuntrende og den er hård at se. Man svinger mellem en lykkefølelse og tristhed, der tærer hårdt på en, hvis man altså har en naturlig evne til at lade sig rive med i film. Og hvis de er gode, så bliver jeg revet med - og det gjorde jeg her. Man skal se Blue Valentine, fordi det er en af de independent films, der fortjener mere opmærksomhed, da den formår at vise en smuk kærlighedshistorie på et meget mere naturligt og virkelighedspræget niveau ift. alle de romcoms (romantiske komedier), som Hollywood masseproducerer.
Filmen får 5 ud af 6 glade grise. Jeg giver den kun 5, da filmen er meget tung, og det er først klimaks der giver filmen lidt tempo og... ja, lyd kan man sige. En klassisk indie-film, der giver sin fortolkning på et ungt ægtepars medgang og modgang. Du kan ikke undgå at blive rørt. 

(På nær, hvis du er dreng - så vil man måske foretrække at se Ryan Gosling i en anden film end denne ;-)




Ingen kommentarer:

Send en kommentar