11 september, 2012

Hulken halter og hvor er heltehistorien?

The Incredible Hulk
2008
Action

I min beslutning om at lave en superheltkavalkade glemte jeg helt at nævne, at jeg også ville anmelde The Incredible Hulk. Måske var det fordi, at det ikke er den samme, der spiller The Hulk i begge film. Måske er The Hulk ikke en særlig interessant helt. Kan en genert fysiknørd blive en hårdhudet Avenger? Ja, det kan han da - især når The Hulk og Bruce Banner langt fra er ens, men kun har en krop tilfælles. Og det er det, der er vedkommende i fortællingen om The Incredible Hulk. Men er den første af de mange overhovedet noget værd? Er monsteret grønnere på den anden side?


Bruce Banner (Edward Norton) er en fysiker med en så genial opfindelse, at han er villig til at teste den på sig selv. Men noget går galt, og han bliver udsat for en absurd høj mængde af gammastråler og overlever fantastisk nok. Men han er ikke længere kun Bruce Banner, men også et enormt, grønt og voldsomt aggressivt monster, der ikke kan kontrollere sine handlinger. Da han nægter at lade hans utilsigtede evne bruges til at skabe supersoldater flygter han ud af landet. Men han efterlader ikke kun en frustreret general, men også Betty (Liv Tyler) - hans livs kærlighed. Mens Bruce rejser fra sted til sted er militæret i gang med at fortsætte skabelsen af supersoldaterne. Og én bestemt soldat er grådig og ønsker at blive som The Hulk.


Noget af det bedste ved en superheltefilm er historien om, hvordan de blev skabt. Men ser du denne film, kan du lige så godt smide den forventning ud af vinduet, da det hele bliver fortalt med lynets hastighed i en tempofyldt intro. Gud skabte ikke jorden på en dag, og det bliver en superhelt heller ikke på en 5. minutters intro. Selvom der konstant refereres til introen, er det ikke nok. Især når man tænker på, at denne har været en af de første af Avengers filmene (jf. Iron Man var den første). Dette trækker filmen gevaldigt ned.
Edward Norton er fin i rollen som The Hulk. Hans skuespil er gennemført og tilfredsstillende, men man får ikke fornemmelsen af, at vi har med en rigtig fysiker at gøre. Det er ærgerligt, da Bruce Banner først og fremmest er en højtuddannet og klog fysiker - ja, faktisk den bedste på jorden i Marvels verden. Dette bliver vi ikke præsenteret for, og det ville have givet en hel del mere til karakteren.


Selve filmens handlingsforløb er lidt forvirrende. Man fornemmer ikke rigtig, hvor filmen er på vej hen og "skurkene" virker ikke specielt faretruende. Alle ved, at intet kan besejre The Hulk, og det får vi bekræftet gang på gang - det er lidt kedeligt. Det er først, da denne omtalte soldat rigtig træder i karakter, at truslen bliver anskuelig. Men det er først i de sidste 20 min. af filmen, og så er der ikke særlig meget "suspense" tilbage. Men når den så først er trådt i karakter, så er den virkelig også uhyggelig, vil jeg sige!
Slutningen er også yderst bizar. Det er ikke til at gennemskue, hvorfor karaktererne gør som de gør, og det virker enormt modstridende over for Bruce Banners karakter, som vi lige har brugt 1 1/2 time på at lære at kende. Men der er samtidig også en glædelig overraskelse i vente, til dem der holder ud. Den er værd at vente på.


The Incredible Hulk er ikke decideret en dårlig film. The Hulks fødsel er hurtigt passeret. Edward Norton gør det fint nok, og filmens plot er lidt under middel. Liv Tyler er lidt irriterende, og man fornemmer ikke rigtig, at der står noget på spil for karaktererne før slutningen. Kampscenerne er også middelmådige og langt fra nervepirrende slåskampe.Og slutningen er et pragteksemplar på en prioritering af "en fed og gruopvækkende slutning" fremfor en der er tro mod selve filmen. 
Og ja, selvom det hele lyder lidt af lort til, så er har den stadig en vis underholdningsværdi, og det får den de 3 glade grise for. Så nej: Filmen er ikke en af de bedste superheltefilm, og der er vist et monster derude, der er grønnere og mere spændende end denne film.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar