03 september, 2012

If you can't do it big, then don't do it at all

Captain America: The First Avenger
2011
Action

Langt ude i ingenmandsland, hvor der kun er hvide isblokke så langt øjet rækker, troner et flyvrag op fra det hvide tæppe der beklæder det kolde kolde vand. Inde i vraget, under metalstykkerne, bag den gennemsigtige isvæg ligger det karakteristiske skjold med en sølvstjerne i midten. Her ligger Captain Americas skjold - og herfra begynder fortællingen om USA's mest nationalistiske og patriotiske superhelt nogensinde. Han kan hverken flyve,  skyde med laser eller har overnaturlige evner, men han er et billede på den amerikanske drøm og klædt fra top til tå i rød, blå og hvid. For ham kom hæderen før gerningen, og styrken med en sprøjte. Alt i alt en ret atypisk superhelt - hvis man overhovedet kan kalde ham det.


Efter at den unge Steve Rogers bliver erklæret uegnet til at være soldat i den amerikanske hær under 2. verdenskrig for femte gang, er han lige ved at miste håbet. Men da han mindst venter det, tilbyder en halvsær forsker ham en chance for at være den første testkanin i et forsøg på at skabe supersoldater. Før Steve ved af det, er hans krop fyldt til randen med et serum der gør ham stor, stærk og forstærker hans naturlige godhed. Han bliver en reklamesøjle for den amerikanske hær under navnet Captain America og bliver rollemodel, for alle de små drenge, der en dag drømmer om at komme i krig. Men Steve har aldrig glemt sin egen drøm og ønsker stadig at deltage i krigen som en rigtig soldat. Og måske er Steve, den eneste der kan bekæmpe den største fjende af dem alle: Red Skull. 


Det er synd og synd og mere synd og skam, at denne film falder helt til jorden. Marvels klassiske figur og historien bag hans tilbliven har så meget potentiale til at blive noget helt spektakulært. Ja, faktisk på niveau med historien om Batman. Historiens udgangspunkt i 2. verdenskrig, USA under krigstiden, en krigskærlighedshistorie, en gal skurk og meget mere er så kødfuld, at der var grundlag for en storslået film. Og det er skam ikke fordi, der går for meget nationalistisk pladder i den - langt fra. Den lander bare på at være en middelmådig B-film. Og det gør den af en hel del grunde, som ville tage alt for lang tid at nævne i de her små anmeldelser på bloggen. Det er bl.a. små ting som halvdårlige effekter, utroværdige tyske accenter, og dårlige skuespillere. Desuden er det ærgerligt, at når nu Captain America ikke rigtig besidder ægte superkræfter, så vil vi gerne se ham brillere i nogle hæsblæsende slåskampe fyldt med tricks, tække og slagkraft. Men det sker bare aldrig rigtig - actionscenerne er uinteressante og alt andet end spændingsfyldte. De er hurtigt overstået, og det er man kun glad for, når de er så kedelige.


Men der er en ting, der løfter denne her film. Vi snakker om castingen af Chris Evans til at spille Captain America - dette er filmens eneste genistreg. Vi føler ikke vi lærer den lille 40 kg tunge, meget sjovt udseende, Steve Rogers pre-serum-shots at kende ordentligt. Kærlighedshistorien mellem ham og en af de kvindelige generaler er kedelig og er overhovedet ikke overbevisende. Men der kan ikke herske nogen tvivl om, at Chris Evans er Captain America - han er simpelthen bare med i den forkerte produktion. Det lader til, at instruktøren har valgt at bruge en del ukendte skuespillere i denne her film. Men det er som oftest et dumt sats, når man arbejder med velkendte historier - og især når hovedrolle indehaveren også er semi-ukendt. Og selvom at Tommy Lee Jones pryder vores skærm med sin erfaring inden for skuespilskunsten, så er det ikke nok til bære filmen. Med Chris Evans som et sats, må man have nogle velkendte ansigter til at understøtte ham. Dette ville nok også have løftet filmen væk fra B-kategorien.


Ordet skuffelse er ikke nok til at beskrive hvad denne film efterlod mig i. Undervejs opdager man al potentialen, og ser samtidig hvordan den gang på gang, scene på scene, bliver tabt på jorden. Chris Evans er genialt castet i rollen som Captain America. Han er troværdig og emmer bare af den amerikanske drøm helt ud til fingerspidserne. 
Som de siger i Spiderman-filmene: "With great powers comes great responsibility". Når du har midlerne og tilladelsen til at filmatisere en legendarisk tegneserie og ikon som Captain America, så følger der et kæmpe ansvar med. Generelt med superhelte film i denne kaliber, skal man kunne gøre det fremragende i Christopher Nolan stil. Det formår Joe Johnston ikke. Jeg kan derfor ikke give filmen mere end to stjerner, og de går kun til Chris Evans, og det potentiale filmen har. Det virker måske ekstremt - men denne film fortjener ikke meget hæder.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar