09 oktober, 2012

Fish'n'Faith i Mellemøsten

Salmon Fishing in the Yemen
2011
Drama/Romance

En film om fisk og kærlighed lyder umiddelbart som en besynderlig blanding af temaer. Og når det yderligere foregår i Mellemøsten og den engelske regering er involveret bliver det blot endnu mere bizart. Men faktisk er Salmon Fishing in the Yemens ret så underlige kombination af emner bare en mere nuanceret og forfriskende indgang til endnu en kærlighedshistorie. Og selvom den sidste lille frase nok skal skræmme nogle romantik-hadere væk og nogle chick-flick girls til, så hold lige på hat og briller og fisk. For der er noget ret specielt ved denne film. Om det er pga. fisk eller kærlighed i Mellemøsten eller kombinationen af det hele: Det er så spørgsmålet.


Som den kære Doktor Alfred Jones (Ewan Mcgregor) ovenover prøver at forklare os, så er han blevet stillet en temmelig umulig opgave. En velhavende Sheik ønsker at starte et samarbejde mellem England og Mellemøsten, hvor engelske laks skal blive fragtet til Yemen, så der kan skabes bedre forhold for landbrug og fiskeri i Yemen. Sheiken sender sin assistent Harriet (Emily Blunt) til det engelske udenrigsministerium og til Doktor Alfred Jones fra fisk- og lansbrugsministeriet for at få stablet projektet på benene. Samtidig sidder den skæve, halvkyniske Patricia Maxwell (Kristin Scott Thomas), præmiereministerens pressesekretær, og prøver at få hele projektet til at hænge sammen, da England har brug for en solskinshistorie om England og Mellemøsten.
Men Doktor Alfred Jones betvivler projektet og mener simpelthen, at det er umuligt. Men som projektet udvikler sig, og samarbejdet mellem Harriet og Alfred bliver tættere, lader det til at lykkedes. Men der er flere udfordringer forude og Alfred finder sig selv ved en skillevej i hans liv: Videnskab eller tro? Eller begge? Og hvad med kærligheden?


Det meget atypiske udgangspunkt for en romantisk kærlighedsfilm er en utroligt interessant og en meget medrivende fortælling. Man ved, at der står noget på spil for karaktererne end blot et kærlighedsforhold. Den sympatiske Sheik og hans til tider mystiske og uforklarlige intentioner om projektet bringer en lethed og visdomsfuld karakter til bordet der har mulighed for at kunne se tingene lidt ovenfra. Karaktererne er rørende, og den umiddelbart ligetil kærlighedshistorie er ikke så ligetil. Både Alfred og Harriet har henholdvis en kæreste derhjemme og en kæreste i Afghanistan. De er først og fremmest venner frem for elskere, og det er en befriende tilgang til en kærlighedsfilm. Der er ingen store kærlighedsdramaer med råb og skrig, men en meget mere genert og ærlig tilgang til de forskellige konflikter. Dette er tro mod karaktererne.
Men selvom filmens handling er så speciel og unik, så formår Lasse Hallström alligevel at gøre det lidt for amerikansk. Og det trækker desværre filmen ekstremt meget ned. Og med film som Chocolat, Dear John og Æblemostreglementet på bagen, var det vel ikke helt uventet. Men det ville have klædt denne film, at være anderledes. Man bliver efterhånden lidt træt af at høre om "hvor umuligt projektet er" og "det vil aldrig lykkedes" blive slynget ud fra tid til anden af diverse karakterer. Og lige når slutningen virker som noget nyt, der vil bryde lidt med den gængse romcom, så skuffer den. Det er ærgerligt når filmen har så meget godt råmateriale.


Men Salmon Fishing in the Yemen er et kig værd. Den har et spændende tema, og en lidt mere interessant kærlighedshistorie. Det føles som om, at der virkelig er noget på spil for karaktererne og skuespillerpræstationerne er gode. Især er Kristin Scott Thomas i rollen som pressesekræteren et virkelig komisk element og hendes iMessaging med premiereministeren er nogle utroligt komiske indslag. Filmen har godt af disse små humoristiske indslag, der ikke fylder for meget, men blot antydes.
Men de klassiske amerikanske værdier og virkemidler er alt for tydelige, og filmen ville have været meget mere fin uden dem. Derfor får Salmon Fishing in the Yemen 4 ud af 6 glade grise. Hvis den kunne have fået fisk i stedet, ville den have fået 6 ud af 6. For man hører godt nok meget om fisk.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar