19 oktober, 2012

Se en dårlig film med dit barn i efterårsferien


Hej derude!
I efterårsferien deltog jeg i en journalistworkshop arrangeret af Politiken, afholdt på Oure, hvor vi var en masse unge mennesker der skulle lave en avis. Jeg skulle sammen med to andre skrive en artikel for kultursektionen, og vi fandt frem til at dette var et spændende emne at undersøge. Så jeg ville lige poste artiklen her, da den jo omhandler film. Håber I synes den er interessant!


Se en dårlig film med dit barns i efterårsferien

Med den nyeste "Far Til Fire: Til Søs" i biograferne har dansk børnefilmindustri ramt et historisk lavpunkt.
Af Katrine Skov Sørensen, Emil Bozard & Ditte Fiil Ravn

Efterårsferien er den uge på året, hvor der er flest biografgængere i de danske biografer, og det er især mormor og morfar der hiver børnebørnene med i bioen. Desværre er danske børnefilm i følge anmelderne historisk ringe især med henblik på Far til Fire filmene, hvor den nyeste i rækken "Far til Fire: Til søs" fik premiere lige som efterårsferien stod for døren. Nana Frank Rasmussen, anmelder for Jyllands Posten, gav filmen 1 stjerne. Hun er bekymret over kvaliteten af danske børnefilm i 2012:
"Jeg synes, det er lidt vekslende, for der findes også gode børnefilm i dag. De får bare ikke så meget opmærksomhed. Og så er der jo de virkelig dårlige, som Far til Fire og Min Søsters Børn, som rigtigt mange ser."
En af filmenes producenter Marcella L. Dichmann ser anderledes på sagen:
"Når man har noget der virker så kan man ligeså godt holde fast i det."

Børn smider om sig med stjerner
Men hvem er så bedst egnet til at bedømme en børnefilm? Ifølge Marcella er det kun børn der er i stand til dette: "Vi fik 5 stjerner fra Ramasjang og det betyder mere end 5 stjerner fra en sur anmelder fra Jyllands Posten." Casper Christensen, filmanmelder på Go' Morgen Danmark er uenig: "Du kan få en person til at falde på røven 100 gange i en film og børn vil synes at det er fantastisk. Men det er ikke en god film. En børnefilm (...) En god børnefilm er slet ikke en børnefilm. Den er for alle mennesker."

Sukkerfilm skader
ASA Film er tilfredse med de omkring 400.000 solgte billetter pr. film, og dette er forudsætningen for de mange efterfølgere. Men anmelderne mener, at kreativitet og originalitet er gået tabt undervejs:
"I Danmark har vi en tradition for at dyrke børnefilm og man har lovgivningsmæssigt sat ekstra penge ind til børnefilm. Man har, på et politisk niveau, været bevidst om, at film kan være med til at opdrage og åbne nye verdener for børn. Min fornemmelse er bare, at nogle er ligeglade." mener Nana Franck Rasmussen. Casper Christensen mener, at filmene direkte er usunde for børnene: "Man kan jo også bare hælde sukker på børn. Det synes de jo også er helt vildt fedt. Men det betyder jo ikke, at det er sundt for dem."

Mod skal redde genren
Men hvem har magten til at vende udviklingen? Nana Frank Rasmussen er ikke i tvivl:
"Jeg ville ønske at forældrene ville være mere kritiske. De har et ansvar, for så længe de og deres børn går ind og ser det lort, bliver der produceret mere lort."
Casper Christensen mener at det er filmbranchen selv der skal være mere modige:
"Selvfølgelig skal man satse på økonomiske succeser, for man skal jo tjene penge, men come on - prøv at satse på nogen der udvikler originale ideer."

Rigtig god træning til en mulig fremtid inden for journalistik. God efterårsferie!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar