02 oktober, 2012

KLASSIKERE: Road trip for nybegyndere

Thelma & Louise
1991
Adventure/Drama

Langt ude i ødemarken, i de fjerneste kroge af USA, der hvor du kun kan spejde sol, sand og vej kører en grøn 1966 Ford Thunderbird på landevejen. I bilen sidder to kvinder. Begge er slidte, trætte og kunne godt trænge til et bad. Cigaretter, sprut og penge på bagsædet og en pistol lige ved hånden. Du har nu mødt Thelma & Louise - to kvinder, der er flygtet fra det hele og har taget loven i egen hånd. Det er en af de største road trip movies nogensinde lavet. Det er Bonnie & Clyde anno '91 med to "gal pals" i hovedrollen. Det er en hyldest til kvinder og et bevis på, at kvinder er ligeså rå og barske som mænd. Det er klassikeren: Thelma & Louise.


Servitricen Louise (Susan Sarandon) og den hjemmegående Thelma (Geena Davis) har besluttet sig for at tage en weekendtur, hvor de kører væk og finder ro i en hytte. De ønsker at komme væk fra dagligdagens problemer med ubetænksomme og voldelige mænd der tyranniserer. Thelma finder sig selv i en rus af frigørelse, og da pigerne rammer en bar, giver hun den gas som aldrig før. Dette fanger den vante bargænger Harlans øje, og han hiver hende med ud på parkeringspladsen, for at "more sig" lidt i mod Thelmas vilje. Før hun ved af det, står Louise med en pistol i hånden og har skudt Harlan. I ren fortvivelse og skræk hopper pigerne i bilen og kører afsted. Og de fortsætter ufortrødent, mens politiet jagter dem gennem USA. Undervejs oplever Thelma og Louise lidt af hvert, og mødet med den lovløse side af livet har givet dem blod på tanden. Det er både en fysisk og mental rejse pigerne går i møde.


Det er ikke uden grund, at Thelma & Louise er en klassiker. Stemningen, musikken, tempoet gør bare denne film til noget helt specielt. Den amerikanske landevej, den alt omkredsende intethed der præger de amerikanske ødemarker. Både opløftende og melankolsk country-musik, der giver noget helt specielt til hver eneste scene. Thunderbirden der ruller over skærmen, mens der bliver hylet hvad der nu end spiller i radioen, Ja, hvem troede at manden bag Blade Runner og Alien kunne præstere at lave en så nede på jorden film om to pigers rejse fra piger til kvinder? Susan Sarandon og Geena Davis er ekstremt gode i rollen som Thelma og Louise. Man lærer virkelig personerne at kende og finder sig selv medfølende og forstående over for deres handlinger. Deres udvikling er klar for os, og vi forstår deres omstændigheder og laster i livet. Og desuden er det super fedt, at se to kvinder være lidt bad ass. Ja, det lyder meget banalt, men Thelma og Louise er nogle hårdhudede kvinder, der virkelig udvikler sig til nogle top-tunede forbrydere.


Men der er nogle forhold der spiller ind, som ikke kan gøre filmen til et direkte mesterværk. Louise (Susan Sarandon) virker meget ældre end Thelma (Geena Davis) og nogle gange kan det virke som om, at Louise er mere end mor end en veninde. Selvom Thelma ikke er den skarpeste kniv i skuffen og ofte har brug for en moderrolle, så modvirker det vores tro på, at de er ligeværdige veninder. Jeg tror, desværre, det også meget skyldes Susan Sarandons udseende, selvom jeg er ked af at indrømme det, da hun ser meget ældre ud end Geena Davis.
Politimanden som er et vigtigt led i efterforskningen udvikler et nært forhold til Thelma, og især Louise, som man overhovedet ikke opfatter opstår. Det kommer som et chok, at han lige pludselig er så engageret. Rollen var unødvendig og formidlingen af hans udvikling gennem filmen er simpelthen ikke tydelig nok. Man forstår ikke, hvorfor han har så meget at miste ift. pigerne.
Og som det bitreste faktum af dem alle, så er slutningen fed - men totalt dårligt iscenesat. Der går lidt for meget "feel good" i den, og filmens melankolske og mutte stemning bliver ødelagt. Vi fornemmer sagtens igennem filmen, at det er den perfekte slutning, og har ikke brug for en "up beat" sang og montage med billeder af pigerne for at forstå det. Det var helt unødvendigt.


Thelma & Louise er helt sikkert en klassiker, fordi filmens stemning og udseende er en genistreg. Det er en sindssygt fed road trip movie, og Susan Sarandon og Geena Davis spiller rollerne til et 12-tal. Men der er nogle få elementer der ikke fungerer, der desværre stadig væk er store nok til, at filmen ikke er en helstøbt genial film. Men som sagt, og jeg gentager det nu for 5. gang, så er stemningen i filmen det hele værd. Det er for fedt at se to kvinder bryde loven imens de suser igennem USA. Derfor får filmen 5 ud af 6 glade grise. Næppe kommer man selv ud på en lignende road trip, men lysten til at opleve USA's udkanter i en åben Thunderbird vækkes til fulde.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar